Hvad kendetegner Jira Cloud, og hvad har Jira Server ikke? Hvilke fordele er der, hvilke funktioner er det værd at være opmærksom på, og er omkostninger de samme for begge hosting-løsninger?  Vi præsenterer de vigtigste forskelle mellem Jira Cloud og Jira Server – det er værd at kende dem, før man træffer en beslutning om implementering eller overførsel af software til sin virksomhed.

It-infrastruktur er et miljø af løsninger, der er omhyggeligt skræddersyet til en given virksomheds behov, og som takket være integration skaber et sammenhængende økosystem, der forbedrer arbejdet – for at alt skal fungere korrekt, er det nødvendigt at sikre planlægning af alle processer, korrekt implementering og opretholdelse af uafbrudt drift samt muligheden for lynhurtig reaktion på eventuelle fejl. Virksomheder, hvor Jira er et kritisk system, vælger ofte Data Center-modellen, hvilken minimerer risikoen for fejl eller nedetid. Virksomheder med mindre omfattende løsninger hoster systemet på deres egne eller eksterne servere. Atlassians kunder har for nylig fået en yderligere valgmulighed – Atlassian Cloud – dvs. at lade Jira-systemet (eller andre Atlassians systemer) ligge i producentens sky.

Og selvom det kan synes, at hosting kun gælder for det “sted” eller den “ejer af maskiner”, der behandler alle data, er sagen ikke så indlysende. Atlassisian-systemer i “Cloud”-versionen er blevet optimeret med hensyn til hastighed og brugervenlighed. På den ene side behøver en kunde, der vælger Cloud-versionen af systemet, ikke at bekymre sig om en lang række problemer, f.eks. installation, opgradering af softwaren til den nyeste version, overvejelser om ydeevne eller sikkerhed og overholdelse af virksomhedens regelsæt, på den anden side har kunden ikke så stor indflydelse på softwarekonfigurationen, så tilpasning af funktionaliteten til virksomhedens specifikke, unikke behov kan være en større udfordring (eller det kan vise sig umuligt).

Forskelle mellem platformene (Cloud/Server) vedrører primært grænsefladen, bruger- og applikationsstyring samt integration med andre løsninger; det er også en anden metode der anvendes til afregning af vedligeholdelsen. Nedenfor finder du en beskrivelse af alle de vigtigste forskelle. Jeg opfordrer dig til også at kontakte vores konsulenter.

1. Grundlæggende forskelle og fordele: Jira Cloud og Jira Server

Server: Hosting på egne eller eksterne servere betyder mere autonomi og større konfigurationsmuligheder, og på den anden side større ansvar; kunden skal tage sig af implementering, indstillinger og vedligeholdelse af instansen eller outsource dette.

 

Argumenter for Jira Server:

  • Avancerede konfigurationsmuligheder. Systemet kan opfylde krav, som er specifikke for en bestemt branche og understøtte mange forskellige forretningsprocesser.
  • Begrænsninger med hensyn til dataopbevaring. Virksomheder, hvor data skal opbevares lokalt, vælger oftest at hoste Jira-systemet på deres egne maskiner eller tredjepartsservere i samme lokalområde.
  • Et team, der har erfaring i selvstændig vedligeholdelse af applikationer. Hvis virksomheden har specialister, for hvem det ikke er noget nyt at tage sig af softwaren, vil den foretrække at tage sig af det selv.
  • Fuld kontrol over instansen. Kunden har indflydelse på alle spørgsmål vedrørende administration og konfiguration af softwaren. Kunden gør det selv eller outsourcer det til kvalificerede eksperter for ikke at belaste (eller ansætte) sine egne ressourcer.

Cloud: Systemet vedligeholdes på servere, der varetages af Atlassian. Atlassian Cloud-produkter er klar til brug næsten umiddelbart efter, man har betalt for abonnementet (månedligt eller årligt). Det er vigtigt, at Atlassian tilbyder en gratis første måned til afprøvning.

Argumenter til fordel for Jira Cloud:

  • Hurtig start. Brug af Jira Cloud er et spørgsmål om få minutter, da det kun kræver registrering på Atlassian-platformen. Umiddelbart derefter kan man invitere sine teams til at samarbejde.
  • Lavere omkostninger. Brug af Atlassian Cloud gør det muligt at undgå omkostningerne til installationsgebyrer og teknisk support samt prisen for at vedligeholde egne servere eller outsource hosting til en ekstern virksomhed,.
  • Automatisk opgradering. Jira Cloud er altid tilgængelig i den nyeste version, og virksomheden behøver ikke at bekymre sig om at opgradere licensen.
  • Mobilapp. Atlassian har udarbejdet Cloud Mobile Apps, som gør det muligt at bruge systemet på mobile enheder (*i serverversionen er brugen af mobilapplikationen mulig for Jira Software 8.3 og Confluence 6.8 og alle højere versioner).
  • Hvis efterspørgslen stiger, kan man hurtigt rapportere det på Jira Cloud-platformen og øge de ressourcer, man bruger.

2. Jira Server vs Jira Cloud – oversigt over forskellene i tabelform

Aktivitet/funktionalitetJira CloudJira Server
BrugerstyringGlobal: indsigt i alle brugere på ét sted. Det er muligt at oprette brugergrupper, der er tildelt specifikke Atlassian-løsninger i instansen.Styring af brugere opdelt i grupper, der er tildelt specifikke Atlassian-produkter i en instans eller sammen med Crowd-værktøjet.

 

Ingen global indsigt i alle brugere.

SSO- og LDAP-integrationMuligt med Atlassian Access-værktøjet, som giver gennemsigtig datasynlighed, sikkerhed og kontrol over hele Atlassian Cloud-infrastrukturen.Muligt med Crowd-værktøjet, som tillader at brugeren logger på alle Atlassians produkter på en gang. Takket være Crowd er brugerens identitet ikke opdelt i separate logninger til hvert produkt.
MobilGratis mobilapps til alle Atlassians systemer i Cloud-versioner.Mobilversioner er kun tilgængelige på Jira Server 8.3, Confluence 6.8 og deres nyere versioner.
TilføjelserTilføjelser, som udvider funktionaliteten af både Cloud- og Server-systemerne, er tilgængelige på Atlassian Marketplace – udbuddet er enormt! I tilfælde af problemer med at tilpasse tilføjelsen til behovene eller tvivl om dens funktion, samt i tilfælde af konfigurationsproblemer, bedes du kontakte os.
APIsTilpasning og integration af applikationer med Atlassian Cloud-produkter er mulig, bl.a. takket være det nye Forge-framework.Teams, der arbejder på applikationer til Atlassians produkter i Server-versioner, kan bruge tilgængelige API og SDK.
Navne på websider (URLs)URL-navnet angives, når man logger ind på Atlassian Cloud-produkter for første gang. Navnene formateres efter formlen: navn.atlassian.netAtlassian Server-produkter kan hostes på ethvert domæne, man råder over.
SikkerhedskopierSikkerhedskopier oprettes automatisk og gemmes i 30 dage. Kunden kan gendanne data fra en bestemt dag.

 

Hver 48. time kan kunden generere en ”offline” sikkerhedskopi, som downloades til det valgte lagringsmedium.

Virksomheden skal selv tage sig af sikkerhedskopierne. Administrator afgør, hvordan og på hvilket tidspunkt de genereres, og sikrer, at dataene er tilgængelige i tilfælde af behov for at gendanne data fra et bestemt tidspunkt.
IP-adgangJira Software Cloud, Jira Service Management Cloud, Confluence Cloud i PREMIUM-versionen: adgang til instansen kan kun begrænses for brugere med en bestemt IP-adresse.

 

I Jira Cloud kan man også administrere adgangen til bestemte projekter eller specifikke opgaver.

 

 

Bitbucket Cloud Premium: Det er muligt at begrænse adgangen til privat indhold baseret på brugernes IP-adresser.

 

Besiddelsen af instanser på egne servere giver fuld kontrol over virksomhedens privatlivspolitik og adgang. Virksomheden administrerer det hele selv.
Direkte adgang til databasen

 

Ingen direkte adgang til databasestruktur, systemfiler eller andre infrastrukturelementer.Fuld adgang til alle infrastrukturelementer.
Udgående postMeddelelser sendes via Atlassians server. Kunden kan aktivere eller deaktivere denne indstilling uden yderligere konfigurationsmuligheder.For systemer, der vedligeholdes på servere, er det muligt at konfigurere enhver SMTP (Simple Mail Transfer Protocol).

 

BetalingKunden afregner i henhold til den månedlige eller årlige abonnementsmodel:

Årlige Cloud-licenser – dette er et 12-måneders abonnement, der skal fornyes efter fristens udløb. Hvis Kunden ikke gør det, vil vedkommende ikke have adgang til instansen.

Månedlige Cloud-licenser – denne form kræver fornyelse af licensen hver måned. I dette abonnement kan kunden licensere et hvilket som helst antal brugere (der er ingen licensgrænser). Omkostningerne ved licensen beregnes for det faktiske tildelte antal brugere.

 

Serverlicenser – livslange (evige) licenser. Ved det første køb modtager kunden 12 måneders support fra producenten. Når denne support udløber, kan kunden forny den. Supporten giver ret til:

at downloade og aktivere den nuværende fulde version af softwaren

gratis adgang til opdateringer

adgang til teknisk support i virksomheden

adgang til det område, der er forbeholdt registrerede brugere og andre relaterede ressourcer.

Omkostningerne ved at forny supporten er 50% af købsprisen for nye licenser.

Atlassian har som producent fastsat faste licensgrænser, som kan tjekkes her:https://www.atlassian.com/purchase/

 

Som Atlassians Platinum Partner og tjenesteudbyder med fokus på Atlassian-infrastruktur tilbyder vi ekstraordinære rabatter til vores kunder.

Kilder:

3. Tanker om Jira Cloud

Jira Cloud er en nyhed, der vækker enorm interesse. Der er tale om en dynamisk udvikling, som gør det muligt for virksomheder at starte hurtigt, uden langvarige, forudgående forberedelser. Et væsentligt argument for at skifte til cloudløsninger er utvivlsomt begrænsningen af ​​ansvaret for handlingen af infrastrukturen og den deraf følgende omkostningsreduktion. I henhold til eksisterende kilder anvendes Atlassian Cloud-licenser i øjeblikket i virksomheder såsom f.eks. Oracle, Redfin eller ARM. Det er nemt at forestille sig, at den største udfordring for virksomheder, der allerede bruger Atlassian-systemer og ønsker at skifte til Cloud, vil være overførsel af data og tilføjelser, der anvendes i miljøet. Det anbefales at rense instansen for ubrugte rum for at “aflaste” systemet så meget som muligt. Nogle tilføjelser kan vise sig at være et problem, men hver dag udgiver applikationsproducenterne nye produkter til Cloud-versionen, så problemet vil være af kort varighed.

Overførsel af Atlassian-systemer, Transition Technologies PSC

Efter min mening er Jira Cloud en ideel løsning for startupvirksomheder og mindre virksomheder, der ønsker at lære driften af sagsbehandlingssystemet at kende og endnu ikke har en specifik idé til, hvordan det skal gøres. Større virksomheder, der opererer internationalt, vil helt sikkert være interesseret i at overføre data til Cloud. Store virksomheder vil højst sandsynligt forblive med serverversioner for at have så meget kontrol over dem som muligt og ikke bekymre sig om juridiske restriktioner i forbindelse med overførsel af data.

4. Hvilken beslutning skal man træffe?

At vælge hosting kan være problematisk for virksomheder, der aldrig tidligere har beskæftiget sig med Atlassians løsninger, ikke kender cloud-løsninger og ikke ved, hvad de egentligt skal fokusere på. Før man vælger den retning, som virksomheden skal investere i, er det værd at læse om hver enkelt valgmulighed og rådføre sig med specialister.

Jeg anbefaler også kursusforløb i korrekt brug af softwaren, så alle medarbejdere ved, hvordan man navigerer i den.

Som Atlassians Platinum Partner har vi viden og erfaring, der kan være nyttig – du er velkommen til at kontakte os.

5. Yderligere oplysninger

Yderligere oplysninger, du kan være interesseret i:

Kurser i Atlassian-systemer. Få flere oplysninger, Transition Technologies PSC

Certificerede TTPSC Atlassian eksperter, Transition Technologies PSC

Jira i den offentlige sky, Transition Technologies PSC

Jira Cloud, Transition Technologies PSC

 

 

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

_Let’s get in touch

Contact us